Εύκολες συνταγές

Συνταγή για κέικ μήλου με ταχίνι

Σχετικά με τη συνταγή

Αυτή η απολαυστική συνταγή κέικ μήλου με ταχίνι είναι ένας τέλειος συνδυασμός γεύσεων, συνδυάζοντας τη γεύση του ταχινιού με τη γλύκα των μήλων. Είναι ένα υγρό και αρωματικό κέικ που σίγουρα θα εντυπωσιάσει τους γευστικούς σας κάλυκες. Είτε ψήνετε για μια ειδική περίσταση είτε απλά λαχταράτε μια νόστιμη απόλαυση, αυτή η συνταγή είναι βέβαιο ότι θα σας ικανοποιήσει.

Συστατικά

Ακολουθεί ένας απλός πίνακας που περιγράφει τα συστατικά που χρειάζονται για το κέικ μήλου με ταχίνι:

<πίνακας>
<κεφάλι>

Ποσότητα
Συστατικό

2 φλιτζάνια
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 ½ κουταλάκι του γλυκού
Μπέικιν πάουντερ

½ κουταλάκι του γλυκού
Μαγειρική σόδα

½ κουταλάκι του γλυκού
Αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού
Κανέλα

½ φλιτζάνι
Ταχίνι

½ φλιτζάνι
Ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

1 φλιτζάνι
Ζάχαρη κρυσταλλική

½ φλιτζάνι
Καστανή ζάχαρη

3
Αυγά

1 ½ κουταλάκι του γλυκού
Εκχύλισμα βανίλιας

¾ φλιτζάνι
Ελληνικό γιαούρτι

2
Μήλα, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κύβους

¼ φλιτζάνι
Ψιλοκομμένα καρύδια

Ζάχαρη άχνη (για γαρνίρισμα)

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να ετοιμάσετε αυτό το δελεαστικό κέικ μήλου με ταχίνι, συγκεντρώστε τα ακόλουθα εργαλεία και συστατικά:

  • Μπολ ανάμειξης
  • Χτυπήστε ή ηλεκτρικό μίξερ
  • Μεζούρες και κουτάλια
  • Ταψί για κέικ
  • Περγαμηνόχαρτο
  • Μαγειρικό σπρέι ή βούτυρο (για λίπανση)
  • Μαχαίρι και ξύλο κοπής
  • Σπάτουλα
  • Σχάρα ψύξης

Τώρα, ας βουτήξουμε στη διαδικασία προετοιμασίας!

Προετοιμασία

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 350°F (175°C) και ετοιμάστε μια φόρμα για κέικ στρώνοντάς την με λαδόκολλα και, στη συνέχεια, αλείφοντας τη με μαγειρικό σπρέι ή βούτυρο.
  2. Σε ένα μπολ ανάμειξης, χτυπήστε μαζί το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι και την κανέλα. Αφήστε στην άκρη.
  3. Σε ένα άλλο μπολ, κρεμάστε το ταχίνι, το ανάλατο βούτυρο, την κρυσταλλική ζάχαρη και την καστανή ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
  4. Προσθέστε τα αυγά στο μείγμα κρέμας ένα-ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας.
  5. Ενσωματώνουμε σταδιακά το μείγμα ξηρού αλευριού στα υγρά υλικά, εναλλάξ με το ελληνικό γιαούρτι. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  6. Διπλώστε απαλά τα μήλα σε κύβους και τα ψιλοκομμένα καρύδια, διασφαλίζοντας ότι είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα σε όλο το κουρκούτι.
  7. Ρίξτε τη ζύμη στην προετοιμασμένη φόρμα του κέικ και λειάνετε την κορυφή με μια σπάτουλα.
  8. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45-50 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που έχετε τοποθετήσει στο κέντρο.
  9. Μόλις ψηθεί, αφαιρέστε το κέικ από τον φούρνο και αφήστε το να κρυώσει στο ταψί για 10 λεπτά πριν το μεταφέρετε σε μια σχάρα για να κρυώσει εντελώς.

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας για αυτό το κέικ μήλου ταχίνι είναι περίπου 20 λεπτά. Αυτό περιλαμβάνει τον χρόνο που χρειάζεται για να μαζέψετε τα υλικά, να προετοιμάσετε τα τηγάνια και να ανακατέψετε το κουρκούτι. Ο χρόνος που απομένει είναι αφιερωμένος στο ψήσιμο του κέικ και αφήστε το να κρυώσει. Είναι μια σχετικά απλή συνταγή που δίνει ένα απολαυστικό επιδόρπιο σε λιγότερο από μία ώρα.

[Προτάσεις αλλαγής συστατικών για vegans]

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

  • Βεβαιωθείτε ότι το ταχίνι σας έχει ανακατευτεί καλά πριν το προσθέσετε στο κουρκούτι, καθώς μπορεί να γίνει φυσικός διαχωρισμός.
  • Χρησιμοποιήστε βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου για ευκολότερη κρέμα με τα σάκχαρα.
  • Μην ανακατεύετε υπερβολικά το κουρκούτι μόλις προστεθούν τα ξηρά συστατικά, καθώς αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ένα πυκνό κέικ.
  • Διπλώστε απαλά τα μήλα κομμένα σε κύβους για να μην τα συνθλίψετε, διατηρώντας την υφή τους μέσα στο κέικ.
  • Δοκιμάστε την ετοιμότητα του κέικ βάζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο. Αν βγει καθαρό ή με λίγα ψίχουλα να έχουν κολλήσει πάνω του, το κέικ είναι έτοιμο.
  • Αφήστε το κέικ να κρυώσει στο ταψί για λίγα λεπτά πριν το μεταφέρετε σε μια σχάρα ψύξης. Αυτό βοηθά στη ρύθμιση της δομής και στην αποτροπή της θραύσης της.

Τώρα που το κέικ μήλου με ταχίνι είναι έτοιμο, ήρθε η ώρα να αφεθείτε στις υπέροχες γεύσεις του!

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

Ακολουθούν οι κατά προσέγγιση διατροφικές πληροφορίες για μία μερίδα κέικ μήλου με ταχίνι:

<πίνακας>
<κεφάλι>

Θρεπτικό
Ποσό

Θερμίδες
320

Συνολικό Λίπος
15 g

Κορεσμένα λιπαρά
5 g

Χοληστερόλη
55 mg

Νάτριο
240 mg

Υδατάνθρακες
42g

Ίνα
2g

Πρωτεΐνη
5 g

Βιταμίνη Α
4%

Βιταμίνη C
2%

Ασβέστιο
6%

Σίδερο
8%

Λάβετε υπόψη ότι αυτές οι τιμές είναι κατά προσέγγιση και ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τις συγκεκριμένες μάρκες και τις ποσότητες των συστατικών που χρησιμοποιούνται.

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Για να σερβίρετε το απολαυστικό κέικ μήλου με ταχίνι, μπορείτε να πασπαλίσετε το επάνω μέρος με ζάχαρη άχνη για μια κομψή πινελιά. Εναλλακτικά, μπορείτε να περιχύσετε μια σπιτική σάλτσα καραμέλας πάνω από το κέικ για να βελτιώσετε τη γλυκύτητα του και να προσθέσετε μια πολυτελή γεύση καραμέλας.

Αυτό το κέικ συνδυάζεται υπέροχα με μια κούκλα σαντιγί ή μια μπάλα παγωτό βανίλια. Η κρεμώδης και κρύα αντίθεση συμπληρώνει τις ζεστές και πικάντικες γεύσεις του κέικ. Μπορείτε επίσης να το σερβίρετε με μια πλευρά από φρέσκα μούρα ή μια κομπόστα φρούτων για μια αναζωογονητική ανανέωση.

Για παρουσίαση, μπορείτε να γαρνίρετε το κέικ με λεπτές φέτες μήλου τοποθετημένες σε διακοσμητικό σχέδιο από πάνω. Αυτό προσθέτει οπτική γοητεία και δίνει έμφαση στο συστατικό μήλου του κέικ.

Συνθήκες αποθήκευσης

Για να αποθηκεύσετε το κέικ μήλου με ταχίνι, βεβαιωθείτε ότι έχει κρυώσει εντελώς. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το σε ένα αεροστεγές δοχείο ή καλύψτε το καλά με πλαστική μεμβράνη. Αποθηκεύστε το σε θερμοκρασία δωματίου για έως και 3 ημέρες ή στο ψυγείο για έως και 5 ημέρες. Η κατάψυξη είναι επίσης μια επιλογή—απλώς τυλίξτε τις μεμονωμένες φέτες σφιχτά σε πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε τις σε μια σακούλα ή δοχείο που ασφαλίζεται για την κατάψυξη για έως και 2 μήνες.

Όταν είστε έτοιμοι να τις απολαύσετε, ξεπαγώστε τις κατεψυγμένες φέτες στο ψυγείο όλη τη νύχτα ή σε θερμοκρασία δωματίου για μερικές ώρες. Μπορείτε να ζεστάνετε ελαφρά το κέικ στο φούρνο ή στο φούρνο μικροκυμάτων, αν θέλετε.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που χρησιμοποιούνται

Το κέικ μήλου με ταχίνι όχι μόνο ευχαριστεί τους γευστικούς σας κάλυκες, αλλά προσφέρει και ορισμένα οφέλη για την υγεία μέσω των συστατικών του:

  1. Μήλα: Γεμάτα με φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, τα μήλα υποστηρίζουν την πέψη και συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς.
  2. Καρύδια: Πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα καρύδια προάγουν την υγεία του εγκεφάλου και αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης.
  3. Ελληνικό γιαούρτι: Υψηλό σε πρωτεΐνη και ασβέστιο, το ελληνικό γιαούρτι βοηθά στην ενδυνάμωση των οστών και των μυών.
  4. Κανέλα: Γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη μείωση της φλεγμονής.
  5. Ταχίνι: Φτιαγμένο από σουσάμι, το ταχίνι είναι μια καλή πηγή υγιεινών λιπών, βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου και του μαγνησίου.

Αν και αυτό το κέικ είναι μια απόλαυση, ενσωματώνει θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στη συνολική ευεξία όταν το απολαμβάνετε με μέτρο.

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας άρεσε το κέικ μήλου με ταχίνι, μπορεί να σας αρέσουν και αυτές οι παρόμοιες συνταγές:

  1. Κέικ με αχλάδια και αμύγδαλα: Αντικαταστήστε τα μήλα με ώριμα αχλάδια και ενσωματώστε αλεύρι αμυγδάλου για μια απολαυστική ανανέωση των γεύσεων.
  2. Carrot Cake with Cream Cheese Frosting: Ένα κλασικό αγαπημένο κέικ καρότου, αυτό το υγρό κέικ καρότου διαθέτει ένα κρεμώδες και πικάντικο κρέμα τυριού.
  3. Κέικ με μπαχαρικά κολοκύθας: Απολαύστε τις ζεστές γεύσεις του φθινοπώρου με ένα κέικ με κολοκύθες, με ένα λαχταριστό κρέμα τυριού.
  4. Ψωμί από καρύδια μπανάνας: Χρησιμοποιήστε υπερώριμες μπανάνες και καρύδια σε ένα κλασικό κέικ σε στιλ καρβέλι, που είναι τέλειο για πρωινό ή επιδόρπιο.

Εξερευνήστε αυτές τις συνταγές για να ανακαλύψετε ακόμα πιο νόστιμες δημιουργίες!

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Η έμπνευση για αυτό το δελεαστικό κέικ μήλου με ταχίνι προέρχεται από τη γαστρονομική εφευρετικότητα διάσημων σεφ όπως ο Yotam Ottolenghi και ο Sami Tamimi. Αυτά τα ταλαντούχα άτομα έχουν κατακτήσει την τέχνη του συνδυασμού γεύσεων και υφών για να δημιουργήσουν μοναδικά και αξέχαστα πιάτα.

Η προσέγγισή τους στην κουζίνα της Μέσης Ανατολής, η οποία συχνά ενσωματώνει ταχίνι και άλλα τοπικά συστατικά, χρησίμευσε ως βάση για αυτήν τη συνταγή. Συνδυάζοντας την επιρροή τους με μια πινελιά της δικής μου δημιουργικότητας, σας παρουσιάζω ένα κέικ που παντρεύει τη γήινη ιδιότητα του ταχινιού με τη γλύκα των μήλων.

Θυμηθείτε, η μαγειρική είναι μια μορφή τέχνης που σας επιτρέπει να εμφυσήσετε την προσωπική σας πινελιά σε κάθε πιάτο. Γίνετε τολμηροί, πειραματιστείτε και το πιο σημαντικό, απολαύστε τη διαδικασία από την αρχή μέχρι το τέλος! Καλό ψήσιμο! 🍎🍰

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button